***       Водещите вечерни новини       на

...
   ***       Водещите вечерни новини       на
Коментари Харесай

Водещите новини! ЦИК показа бюлетините и машините за гласуване. Новият вариант на COVID-19 пълни болниците това лято

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 14 май   

 

Ректорите на държавните висши учебни заведения написаха общо отворено писмо до служебния министър председател Димитър Главчев. Те оповестиха, че от 20 май стартират стъпаловидни по дълготрайност протестни дейности на всички висши учебни заведения до края на семестъра.

„ През последните три години средствата от брутния вътрешен артикул, планувани за финансиране на българските университети, фрапантно понижават. Трудовите хонорари на преподаватели, асистенти, доценти и професори са унизително ниски и неконкурентни по отношение на тези на лица, заемащи позиции, изискващи не толкоз висок учебен и интелектуален ценз (и несъпоставими с възнагражденията на сътрудниците от Европейските просветителни институции) “, се споделя в писмото на ректорите. 

***

Извършено е в допълнение разчистване на пространството към храм-паметника „ Св. Александър Невски “, откакто бе открито мощно замърсяване от боклуци, осведоми Столичният инспекторат на уеб страницата си. 

Гледката от оставеното след колекция на завършващи възпитаници беше мотив и за редица сигнали от възмутени жители, показват от инспектората. Това е недопустимо и неприемливо държание и отношение към градската среда и разпоредбите за непорочност в града, допълват от инспектората.

***

„ Днес, вярно, ръководещите в този миг дадоха заден ход и поправиха това, което оповестиха предишния петък. Чакахме три дни. Нямаше реакция. 

В неделя казахме, че това е безусловно недопустимо: да се понижават пенсиите на пенсионерите. Радваме се, че схванаха грешката си и я поправиха “, сподели преди среща с жители в Шумен акад. Николай Денков от „ Продължаваме промяната ".

***

„ Смятам, че изборите през юни ще произведат парламент, който няма да бъде кадърен да излъчи устойчиво болшинство. И е доста евентуално през есента още веднъж да вървим на парламентарни избори “.

***

***

Жена е починала при преден конфликт сред два автомобила.

Инцидентът се е случил на подбалканския път, малко след софийското село Антон, в посока Карлово. Това потвърдиха за Българска телеграфна агенция от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи - София. 

Жената е била пътничка в един от колите, а двамата водачи са превозени в болница.

***

Метеорологичното лято обгръща месеците юни, юли и август, и към този момент мисля, че нямаме съображение да чакаме леден юни, само че дано наближи началото му, с цел да дадем по-конкретна прогноза, добави тя.

Кирилова обаче посочи, че не би трябвало да бързаме да се радваме и напомни, че през предишното лято имаше много катаклизми, които отчасти в България и прилежащите страни нанесоха редица разрушения и това се трансформира не в казус, а в наклонност.

***

Нов вид на COVID-19 набира мощ в Съединените щати и може да докара до увеличение на случаите това лято, сигнализират специалисти. KP.2 е подвариант на Омикрон и сега съставлява към 28,2% от случаите, сочат данните на Центърa за надзор и предварителна защита на болесттите. За съпоставяне в средата на март този вид е открит в едвам 1,4 % от случаите.

***

Френският президент Еманюел Макрон уточни Варна като една от желаните от него дестинации. Това той направи във видеопост в Instagram по отношение на рубриката " Отговори на младите за Европа ". 

Във видеото Макрон дава отговор на въпроса „ Коя дестинация препоръчвате да посетим? ". Именно при започване на видеото той предлага да се посети морската столица Варна.

***

Австрийски съд постанови през днешния ден, че един от най-известните нарушители в страната – 89-годишният изнасилвач Йозеф Фрицъл, може да бъде трансфериран от психиатричен затворнически корпус в елементарен затвор, съобщи Ройтерс.

Подобен трансфер може да проправи път на изнасилвача до условно освобождение от пандиза.

Адвокатката му Астрид Вагнер съобщи, че ще подаде молба за освобождение на клиента си в границите на една година от преместването му.

***

Няколко десетки души бяха задържани пред постройката на грузинския парламент, съобщи Скайнюз.

Полицията предприе строги ограничения за сигурност откакто през днешния ден депутатите в Тбилиси одобриха оспорвания закон за задграничните сътрудници.

Полицията отвърна със мощ и задържа десетки души. Сред тях има и представители на прозападната съпротива.

Съобщава се и за потърпевши.

Малко по-късно от най-голямата опозиционна мощ в страната Единно национално придвижване (ЕНД) оповестиха протест на Народното събрание. Към нея се причислиха още три опозиционни партии и трима самостоятелни депутати.

***

***

Китай е извънредно неудовлетворен от решението на Съединени американски щати да увеличи митническите цени върху вноса на редица китайски артикули и ще предприеме решителни ограничения, с цел да отбрани своите права и ползи. Това се показва в изказване на китайското министерство на търговията, огласено през днешния ден и представено от Българска телеграфна агенция.

***

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР